Nieuws
Glasnorm werd verstrengd op 1 januari 2023
Sinds 1 januari dit jaar geldt er een verdere verstrenging van de dubbelglasnorm. Het ontbreken van dubbele beglazing kan aanleiding geven tot ongeschiktverklaring als de woning meer dan één raam zonder dubbele beglazing heeft. Lees hier war je als eigenaar aan toe bent.
Wat is de wettelijke opdracht van de syndicus? 16 verplichtingen!
Wil je graag weten wat je kan verwachten van jouw syndicus. Hieronder kan je een overzicht lezen van de wettelijke bepaling uit het Burgerlijk Wetboek (Art. 3.89 §5).
Meer details bekend over aanvraag gaspremie in mede-eigendommen
Vanaf 23 januari zal de aanvraagmodule om de gaspremie te bekomen online worden geplaatst op de website van de FOD Economie. Als syndicus zal je er in één keer de vereiste informatie voor het hele gebouw kunnen verstrekken. Pas wanneer dat gebeurd is, zullen mede-eigenaars en huurders via dezelfde weg hun privéaanvraag kunnen indienen voor tegemoetkomingen voor november en december 2022. Lees er hierover meer.
Uitbreiding inzake energiedelen in appartementsgebouwen op komst
In appartementen was het voor eigenaars tot nu toe niet voordelig om collectief zonnepanelen te leggen. Die energie kon enkel voor gemeenschappelijke delen gebruikt worden, zoals voor de lift of gemeenschappelijke verlichting. Via een nieuw decreet zou het overschot wel gedeeld kunnen worden met huurders of eigenaars voor hun persoonlijk gebruik. Lees er hierover meer.
Renovatieplicht sinds 1 januari voor residentiële gebouwen
Nieuwe eigenaars van woongebouwen zullen vanaf 1 januari 2023 verplicht worden om binnen de 5 jaar na notariële overdracht in volle eigendom de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. De overheid voorziet diverse financiële ondersteuningsmaatregelen om deze investering te verlichten. Wat dat inhoudt lees je in dit artikel.
Zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw: schijnt de zon voor iedereen?
Zonnepanelen worden alsmaar interessanter in het kader van duurzame energie. Allen, voor eigenaars van een appartement ligt dat wat gecompliceerde. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en hoe het in de praktijk geregeld kan worden.
Kostprijs intredende plaatsbeschrijving: steeds voor gezamenlijke rekening
Artikel 9 van het Vlaams Woninghuurdecreet stelt dat de partijen in de huurovereenkomst verplicht zijn een omstandige intredende plaatsbeschrijving op te stellen, op tegenspraak en voor gezamenlijke rekening. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat en voor wie de kosten zijn.
Basispakket energie goedgekeurd door federaal parlement
Afgelopen donderdag werd het zogenaamde ‘basispakket energie’ aangenomen op de plenaire vergadering in het federaal parlement. Dit wetsontwerp omvat tijdelijke ondersteuningsmaatregelen in de strijd tegen de energiecrisis. Hier lees je concreet wat de maatregel inhoudt en wat dat voor jou kan betekenen.
Informatie omtrent energiedelen: de toekomst voor gebouwen en (energie) gemeenschappen
Bij energiedelen kunnen afnemers zelf opgewekte energie direct delen met een groep buren, vrienden, familie, overheden, kmo’s, of met zichzelf. Met persoon-aan-persoonverkoop kunnen afnemers ook rechtstreeks verkopen aan een andere afnemer. In dit artikel gaan we dieper in op hoe dit principe toegepast wordt gemeenschappelijke gebouwen.
Zorgeloos vastgoed verhuren en beheren, daarvoor ben je bij vastgoed-diensten.be op het juiste adres. Via de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (B.I.V.) en Unizo volgen wij permanente bijscholing.
Contact
Pironlaan 8
3550 Heusden-Zolder
België
+32 (0) 11 182 554
info@vastgoed-diensten.be
BE0673.706.669