Nieuws

Uitbreiding inzake energiedelen in appartementsgebouwen op komst
16/01/2023
In appartementen was het voor eigenaars tot nu toe niet voordelig om collectief zonnepanelen te leggen. Die energie kon enkel voor gemeenschappelijke delen gebruikt worden, zoals voor de lift of gemeenschappelijke verlichting. Via een nieuw decreet zou het overschot wel gedeeld kunnen worden met huurders of eigenaars voor hun persoonlijk gebruik. Lees er hierover meer.

Nieuw decreet

Vandaag wordt in de Plenaire vergadering in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet gestemd over de verkoop van in of op appartementsgebouwen of multifunctionele gebouwen opgewekte groene stroom. Energiedelen is één van de mogelijkheden om hoge stroomfacturen te verlagen. Naast het eigen gebruik van energie kan je het gegenereerde overschot terug op het net injecteren, maar ook delen met anderen door het te verkopen.

Kostenloze toekenning

Energiedelen wordt in het Energiedecreet van 8 mei 2009 gedefinieerd als “kostenloze” toekenning van zelfgeproduceerde energie voor elektriciteit. Die definitie werd zo geformuleerd vanuit het idee dat als een groep afnemers gezamenlijk investeert in een productie-installatie, ze dan bv. naar rato van het investeringsbedrag kosteloos recht hebben op de productie van die installatie. Die definitie hield dus in dat het niet om een verkoop van stroom gaat.

In appartementen was het voor eigenaars tot nu toe niet voordelig om collectief zonnepanelen te leggen. Die energie kon enkel voor gemeenschappelijke delen gebruikt worden, zoals voor de lift of gemeenschappelijke verlichting. Via de voorziene uitbreiding zou het overschot wel gedeeld kunnen worden met huurders of eigenaars voor hun persoonlijk gebruik.

Vrijstelling van de leveringsvergunning- en verplichtingen

De regeling is van toepassing op eigenaars die van de VME de toestemming kregen om bv. een private zonnepaneelinstallatie op het gemeenschappelijke dak te plaatsen en voorziet een vrijstelling van de leveringsvergunning- en verplichtingen bij de verkoop van groene stroom gezien er sociale redenen aan ten grondslag liggen. Daarnaast is het noodzakelijk dat alle deelnemers over een digitale meter beschikken en dat ze allen dezelfde energieleverancier hebben. Vanaf 2023 komt deze laatste voorwaarde te vervallen. Meer info kan je ook hier vinden.

Het decreet zal ten laatste op 1 april 2023 in werking treden.

Ander nieuws

Glasnorm werd verstrengd op 1 januari 2023

Glasnorm werd verstrengd op 1 januari 2023

Sinds 1 januari dit jaar geldt er een verdere verstrenging van de dubbelglasnorm. Het ontbreken van dubbele beglazing kan aanleiding geven tot ongeschiktverklaring als de woning meer dan één raam zonder dubbele beglazing heeft. Lees hier war je als eigenaar aan toe bent.

read more
Meer details bekend over aanvraag gaspremie in mede-eigendommen

Meer details bekend over aanvraag gaspremie in mede-eigendommen

Vanaf 23 januari zal de aanvraagmodule om de gaspremie te bekomen online worden geplaatst op de website van de FOD Economie. Als syndicus zal je er in één keer de vereiste informatie voor het hele gebouw kunnen verstrekken. Pas wanneer dat gebeurd is, zullen mede-eigenaars en huurders via dezelfde weg hun privéaanvraag kunnen indienen voor tegemoetkomingen voor november en december 2022. Lees er hierover meer.

read more

Zorgeloos vastgoed verhuren en beheren, daarvoor ben je bij vastgoed-diensten.be op het juiste adres. Via de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (B.I.V.) en Unizo volgen wij permanente bijscholing.

Contact

VASDI BV

Pironlaan 8
3550 Heusden-Zolder
België

+32 (0) 11 182 554
info@vastgoed-diensten.be

BE0673.706.669

Links

Diensten

Nieuws

Contact

Share This