Nieuws

Informatie omtrent energiedelen: de toekomst voor gebouwen en (energie) gemeenschappen
03/11/2022
Bij energiedelen kunnen afnemers zelf opgewekte energie direct delen met een groep buren, vrienden, familie, overheden, kmo’s, of met zichzelf. Met persoon-aan-persoonverkoop kunnen afnemers ook rechtstreeks verkopen aan een andere afnemer. In dit artikel gaan we dieper in op hoe dit principe toegepast wordt gemeenschappelijke gebouwen.

Wat is energiedelen?

Bij energiedelen kunnen afnemers zelf opgewekte energie direct delen met een groep buren, vrienden, familie, overheden, kmo’s, of met zichzelf. Met persoon-aan-persoonverkoop kunnen afnemers ook rechtstreeks verkopen aan een andere afnemer.

Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw

Wat is het?

Woont of werkt u in een gemeenschappelijk gebouw? Dan kan u samen met de andere bewoners of gebruikers investeren om energie te produceren in dat gebouw. U kan die energie dan delen onder elkaar. Dat gebeurt per kwartier. Energiedelen moet kosteloos gebeuren: u krijgt geen vergoeding voor de energie die u deelt.

Wie kan het doen?

Iedereen die woont in of gebruik maakt van een gemeenschappelijk gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet en een digitale meter heeft. Dat kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn: burgers, lokale overheden, kmo’s tot grote ondernemingen.

Let op: 
Het energiedelen mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit zijn. Wilt u energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw? Dan moet u daarvoor geen energiegemeenschap oprichten.

Voorbeeld

Bewoners van een appartementsgebouw of bedrijven in een kantorencomplex laten zonnepanelen plaatsen op het dak van hun gebouw. Produceren die zonnepanelen energie? Dan wordt die zonne-energie verdeeld over de bewoners of bedrijven in dat gebouw, bijvoorbeeld afhankelijk van het investeringsbedrag van elke bewoner of elk bedrijf.

Bron: VREG 

Meer informatie (links)

VREG

Vlaanderen

Fluvius

Ander nieuws

Glasnorm werd verstrengd op 1 januari 2023

Glasnorm werd verstrengd op 1 januari 2023

Sinds 1 januari dit jaar geldt er een verdere verstrenging van de dubbelglasnorm. Het ontbreken van dubbele beglazing kan aanleiding geven tot ongeschiktverklaring als de woning meer dan één raam zonder dubbele beglazing heeft. Lees hier war je als eigenaar aan toe bent.

read more
Meer details bekend over aanvraag gaspremie in mede-eigendommen

Meer details bekend over aanvraag gaspremie in mede-eigendommen

Vanaf 23 januari zal de aanvraagmodule om de gaspremie te bekomen online worden geplaatst op de website van de FOD Economie. Als syndicus zal je er in één keer de vereiste informatie voor het hele gebouw kunnen verstrekken. Pas wanneer dat gebeurd is, zullen mede-eigenaars en huurders via dezelfde weg hun privéaanvraag kunnen indienen voor tegemoetkomingen voor november en december 2022. Lees er hierover meer.

read more

Zorgeloos vastgoed verhuren en beheren, daarvoor ben je bij vastgoed-diensten.be op het juiste adres. Via de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (B.I.V.) en Unizo volgen wij permanente bijscholing.

Contact

VASDI BV

Pironlaan 8
3550 Heusden-Zolder
België

+32 (0) 11 182 554
info@vastgoed-diensten.be

BE0673.706.669

Links

Diensten

Nieuws

Contact

Share This